Nuttige links

Stapelrecht Dordrecht links

Biografisch Portaal van Nederland >>

Deze webside geeft informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu. Het portaal is een samenwerkingsverband van diverse cultuurwetenschappelijke instellingen.

Dordrecht Plattegronden >>

Plattegronden – Aangezichten – Luchtfoto’s – Jaartallen. Alle (digitale) beelden zijn voor privégebruik te downloaden. Graag respect voor het copyright als dat is aangegeven.

Historisch Platform Dordrecht >>

Stichting Historisch Platform Dordrecht werd opgericht in 2008 en heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende historische verenigingen en erfgoedinstellingen in Dordrecht, en daardoor versterking van de erfgoedsector als geheel, maar ook van de afzonderlijke organisaties. Daarnaast wil de stichting bijdragen aan de vermeerdering van de kennis over de historische binnenstad.

Historische Woordenboeken >>

Met behulp van deze website kunnen vijf historische woordenboeken worden geraadpleegd, te weten het Oudnederlands Woordenboek, het Vroegmiddelnederlands Woordenboek, het Middelnederlandsch Woordenboek (Verwijs en Verdam), het Woordenboek der Nederlandsche Taal en het Woordenboek der Friese taal.

Oud Schrift >>

Deze website biedt online cursussten paleografie aan waarmee men zich kan bekwamen in het lezen en begrijpen van handschriften.

Regionaal Archief Dordrecht >>

Tien kilometer archiefmateriaal. Daaruit bestaat de brede en diverse collectie van het Regionaal Archief Dordrecht. Naast gedrukt materiaal zoals alle Dordtse kranten en een uitgebreide bibliotheek zijn er honderden meters met handgeschreven documenten op papier en perkament, het oudste stuk stamt uit 1200. Het Regionaal Archief Dordrecht is de bewaarplaats voor archiefstukken uit Dordrecht en twaalf omringende gemeenten. De archieven zijn zeer divers: van overheidsarchieven tot archieven van personen en families, bedrijven, scholen, kerkgenootschappen, sportverenigingen en waterschappen. Het Regionaal Archief Dordrecht beheert ook tienduizenden foto’s, glasnegatieven, tekeningen, kaarten, prenten en affiches, historische films en geluids-fragmenten.

Streekarchief Midden-Holland >>

Streekarchief Midden-Holland bewaart onder andere het archief van de gemeente Schoonhoven. Een stad die door de tijd heen een reeks van conflicten met Dordrecht heeft gekend over het stapelrecht

Stichting Ilustre Dordracum >>

Stichting Illustre Dordracum is een platform voor genealogisch, bouw- en (kunst)historisch onderzoek in Dordrecht. Zij doet en faciliteert onderzoeksprojecten, organiseert cursussen en begeleidt studenten geschiedenis met specifiek onderzoek, hun stage en/of scriptie. In 2015 opende Stichting Illustre Dordracum het Historisch Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof , dat tevens fungeert als Historisch Informatiepunt (HIP) voor zowel inwoners als bezoekers van de stad. Dit centrum is gevestigd in het voormalig Augustijnenklooster, in het hart van de historische binnenstad. 

Vereniging Oud Dordrecht >>

De Vereniging Oud Dordrecht is één van Nederlands oudste historische verenigingen. Zij bestaat al sinds 1892 en werd opgericht door onder anderen bankier en kunstverzamelaar mr. Simon van Gijn, kunstschilder Bas Veth en stadsarchivaris mr.dr. Jacob Conelis Overvoorde. Het belangrijkste doel van de vereniging is het wekken van belangstelling voor alles wat te maken heeft met de geschiedenis van Dordrecht. Hiermee probeert zij steun te vinden voor het beschermen van het bijzondere stadsgezicht van Dordrecht en het behoud van de vele monumenten in de stad. Tevens wil zij de bestudering en beschrijving van de geschiedenis van de stad en haar bewoners bevorderen. Behalve aan de stad Dordrecht zelf, wordt ook regelmatig aandacht besteed aan zaken die het eiland van Dordrecht betreffen.

Visits: 127

Comments are closed.